Γράφει ο Θεόδωρος Κακαρδάκος.

       Αλήθεια, τι είναι Airsoft, ή αλλιώς Αεροσφαίριση; Στις αρχές της δεκαετίας του ’80, στην Ιαπωνία, η νομοθεσία περί όπλων απαγόρευε την κατοχή αληθινών και ο κόσμος στράφηκε προς τα πιστά αντίγραφα (ρέπλικες) και αναπτύχθηκε ραγδαία, με μεγάλη αποδοχή από την κοινωνία, η απόκτηση όπλων Airsoft. Και έτσι, άρχισαν να δημιουργούνται οι πρώτες ομάδες που έπαιζαν αυτό το νέο παιχνίδι, στο οποίο οι παίχτες βάλλουν μεταξύ τους με πλαστικά σφαιρίδια (μπίλιες – ΒΒs) των 6 mm.


       Ταυτόχρονα, η δημοφιλία της αεροσφαίρισης επεκτάθηκε και σε άλλες ασιατικές χώρες με παρόμοια νομοθεσία, όπως η Κορέα, η Ταϊβάν και η Κίνα. Σειρά παίρνει η Αμερική και η Ευρώπη μέχρι τα μέσα της δεκαετίας του ’90 και στην Ελλάδα, το Airsoft κάνει την εμφάνισή του στις αρχές της δεκαετίας του 2000. Αυτό που κάνει άπειρα εθιστικό το παιχνίδι στην ελληνική κοινότητα είναι ότι ο παίχτης δεν προσπαθεί να πετύχει στόχους, αλλά τους αντίπαλους παίχτες!


       Γενικά το Airsoft είναι ένα παιχνίδι – άθλημα που παίζεται σε εξωτερικούς χώρους (ως επί το πλείστον) με στοιχεία προσομοίωσης μάχης και στρατηγικής κινήσεων, που σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να συγχέεται με οποιαδήποτε στρατιωτική εκπαίδευση. Βασικά συστατικά είναι τα όπλα (τυφέκια, καραμπίνες, περίστροφα κ.λ.π.) που είναι πιστά αντίγραφα πραγματικών (μόνο σε οπτικό και όχι σε λειτουργικό επίπεδο) και εκτοξεύουν πλαστικά (ή βιοδιασπώμενα για την προστασία του περιβάλλοντος) μπιλάκια (BBs) των 6 χιλιοστών. Τα όπλα λειτουργούν είτε με αέριο, είτε με ελατήριο και είτε με ηλεκτρισμό (μπαταρίες – AEG) και προσδίδουν τον μέγιστο ρεαλισμό σε παιχνίδια μάχης μεταξύ των παιχτών.

       Τα μέτρα ασφαλείας που παίρνονται, όμως, είναι πολύ αυστηρά: αντιβαλλιστικά γυαλιά προστασίας, μάσκες προστασίας, γάντια, επιγονατίδες, επιαγκωνίδες και τόσα άλλα που θεωρούνται προϋπόθεση για την συμμετοχή των παιχτών στο κάθε παιχνίδι. Δίνεται μεγάλη σημασία στους κανόνες ασφαλείας (για την χρήση των προστατευτικών, για τις αποστάσεις εμπλοκής και ασφαλείας κ.λ.π.) πριν από κάθε εκδήλωση Airsoft, και γίνεται πάντα μια αρχική ενημέρωση (briefing), ώστε να γίνει κτήμα όλων η τήρηση αυτών των μέτρων για να μπορούν να χαρούν όλοι το παιχνίδι χωρίς προβλήματα.       Ανεξάρτητα από τον χώρο και το σενάριο των παιχνιδιών, το όλο θέμα με την αεροσφαίριση βασίζεται στην ειλικρίνεια και τον σεβασμό προς τους συμπαίκτες, καθώς το αν ο κάθε παίχτης παραδέχεται το χτύπημα από αντίπαλό του (HIT) επαφίεται στην κρίση του και το ήθος του μόνο! Γι’ αυτό και χαρακτηρίζεται από πολλούς ως παιχνίδι τιμής!

       Αν και η ελληνική νομοθεσία περί αεροβόλων όπλων είναι παλιά, εντούτοις επιτρέπεται η πώληση και αγορά όπλων airsoft στην Ελλάδα, αλλά η συμμετοχή σε παιχνίδια και η μεταφορά του οπλισμού προϋποθέτει την εγγραφή κάποιου σε αναγνωρισμένο από την Πολιτεία σύλλογο (για την έκδοση ταυτότητας μέλους με νόμιμες διαδικασίες). Ήδη έχουν ξεκινήσει προσπάθειες για τον νομικό αποχαρακτηρισμό των όπλων Airsoft από αεροβόλα (που βάλλουν μεταλλικά σφαιρίδια) σε ξεχωριστή κατηγορία όπλων διασκέδασης (αεροσφαίρισης) που δεν προκαλούν θανάσιμο τραυματισμό ανθρώπου.


       Στην πόλη μας, αν και προϋπήρχαν κοινότητες και σύλλογος Airsoft, δημιουργήθηκε ο Σύλλογος Αεροσφαίρισης Λάρισας “PREDATORS” από άτομα που έχουν γράψει αρκετά «χιλιόμετρα» στο Airsoft. Κάποιες Κυριακές του χρόνου μαζεύονται σε χώρους που έχουν διαμορφωθεί κατάλληλα (παλιά και εγκαταλελειμμένα εργοστάσια και αποθήκες, παλιά λατομεία, δασικοί χώροι κ.λ.π.) και λαμβάνοντας τα απαραίτητα μέτρα προστασίας, διοργανώνουν παιχνίδια με σενάρια και ρόλους,καλώντας και παίχτες από την υπόλοιπη Ελλάδα, και ρίχνονται στο «πεδίο» με έντονη άσκηση και αδρεναλίνη.

       Πρόσφατα διοργάνωσε πανελλήνιο παιχνίδι στην Καρδίτσα με συμμετοχή ομάδων και συλλόγων από Τρίκαλα, Κοζάνη, Βόλο, Ιωάννινα, Άρτα, Λειβαδειά, Λαμία, Γιαννιτσά κ.α., δείχνοντας ότι η κοινότητα Airsoft στην Ελλάδα μεγαλώνει και αποκτά φανατικούς φίλους. Αν επιθυμεί κάποιος να γνωρίσει τον περιπετειώδη κόσμο της αεροσφαίρισης (και είναι φυσικά από 18 ετών και πάνω) μπορεί να στείλει μήνυμα στο email του συλλόγου (airsoftlarisapredators@gmail.com) και να ακολουθήσει την σελίδα του συλλόγου στο facebook (Σύλλογος Αεροσφαίρισης Λάρισας – «Predators»@LarissaairsoftteamPREDATORS). Σας περιμένουμε να γεμίσουμε τις Κυριακές με δράση και καλή παρέα.


       Διαβάστε το άρθρο στο Larissanet.gr ΕΔΩ